Morris Adjmi Morris Adjmi Architects

The Schumacher

This former printer loft on a quiet corner of Bleeker Street in New York’s NoHo neighborhood now houses high-end residences that maintain the distinctive architectural character of the original building while accommodating the demands of contemporary multi-family housing. The extensive restoration of the building’s exterior involved scraping away the patina of time and several indelicate renovations to reveal marble window sills, an ornate cast-iron storefront, and beautiful Romanesque detailing. What couldn’t be repaired was reconstructed, including a missing pediment that preserves the building’s historic street presence by concealing the three new penthouses. The Schumacher’s twenty residences are arranged around a courtyard designed by Ken Smith. Reminiscent of an art installation, it features natural chunks of the same brilliant white Vermont marble used in the building’s public spaces, and vine-covered cables crisscrossing up the open space to provide a measure of privacy and scenery. The two- to four-bedrooms units are designed to celebrate the materials and idiosyncrasies of the original building. Most visibly, barrel-vaulted brick ceilings have been carefully—but not too carefully—restored on nearly every floor. These architectural artifacts give the apartments a sense of history and a warmth that’s echoed by the dark oil-rubbed wood floors. The new mechanical systems are concealed beneath steel and oak panels surrounding the large arched windows, making it possible to expose the beautiful brick vaulted ceilings.

 

Photo Credits: Matthew Williams, Evan Joseph

New York, New York
61,000 square feet
7 stories
20 units
2016

NoHo East Historic District

Share Project

project